Acceptarea – Trasatura Personalitate ce poate reduce stresul si anxietatea ta

Stresul și anxietatea în societatea prezentă și în special la locul de muncă sunt strâns legate de un rezultat de perspectivă pe care îl proiectam sau îl așteptam în urma unui demers personal.

De exemplu, dacă luăm în calcul așteptările noastre cu privire la obținerea unei măriri de salariu, finalizarea unui proiect, creșterea vânzărilor sau închiderea unor noi contracte (și multe altele), așteptarea și starea de nesiguranță care se naște pe parcurs ce timpul trece, generează în fiecare în parte un joc contradictoriu de tipul „sunt bun(ă)?/nu sunt bun(ă)”, „pot?/nu pot”.

Acest dialog interior poate avea diferite discursuri, dar dacă ne referim la consecințe – acestea sunt manifestate prin frustrări, stări de nervozitate în relațiile cu cei din jur, stres, anxietate, scăderea nivelului stimei de sine.

Dar există un secret : Dacă aceste așteptări sunt conexate de rezultate printr-o stare de acceptare acestea îți vor permite (îți vor oferii șansa) ca acestea să aibă un rezultat diferit decât cel dorit/așteptat și prin urmare nivelul de stres ce însoțește de obicei așteptările noastre va fi mult diminuat .

De multe ori, primul lucru care ne vine în minte atunci când auzim ” acceptare” este viziunea prin care ceilalți ne percep, respectiv ca smerit, docil, obedient. Acceptarea însă, se prezintă mai mult modul prin modul care ne raportăm pe noi înșine la mediul nostru de acțiune și nu modul în care societatea ne percepe .

Adevărata acceptare îți cere să deconectezi simțul valorii personale de rezultat, astfel încât să poți accepta că un rezultat poate să nu fie 100% în mâinile tale, poate că demersul a omis ceva sau adaptarea la condițiile momentului a condus pur și simplu la alt rezultat sau poate ca „Universul dorește altceva pentru tine” J.

Procedând în acest fel se păstrează imaginea propriei valori neatinsă și poți intervenii asupra contextului sau a situației în sine în mod realist și obiectiv astfel încât , atunci când aplici pentru o noua poziție sau când faci o solicitarea pentru a cere un salariu mai mare să eviți sentimentele de culpabilizare și minimizare.

Flexibilitate atât în cariera ta cât și în orice alt domeniu îți va permite accesarea resurselor proprii în orice moment și adaptarea la situațiile ivite. Poți astfel „dansa” cu un pas înainte, doi pași înapoi, trei pași înainte , iar un pas înapoi și așa mai departe. Astfel, prin eliberarea de atașamente externe, îți creezi în jurul tău un spațiu în care să fi creativ, productiv și eficient .

Sunt cinci mesaje pentru un început:

Dorește să devii TU!

Asumă-ți propria definiție prin ceea ce dorești să fi în mod obiectiv și realist. Probabil că pe parcursul drumului tău vor apărea modificări, dar asumarea și adaptarea să fie instrumentele din bagajul tău. Poate că nu este necesar să fi in competiție tot timpul… poate că vrei tihnă, veselie, dans… Valoarea ta va fi cu tine și în aceste momente frumoase de relaxare – profită de ele pentru a te descoperii!

Oferă suport!

Pornind de la oferirea unei cafele unui coleg obosit, de la a mătura podeaua într-un eveniment social, de la a efectua apeluri în locul cuiva mult prea aglomerat – ajungi la a interacționa cu cei din mediul tău în moduri inedite care contribuie la consolidarea unor relații de tipul – „Tu cu Tine și Ceilalți”.

Dă mâna cu incertitudinea!

Acceptă incertitudinea ca pe un mister pe care dorești a-l dezlega, ca pe o provocare prin care să te poți evalua la dimensiunea ta reală. Știind că valoarea ta nu vine doar de la performanța sau rezultatele tale, aceasta îți permite să dezvolți o relație mai sănătoasă cu incertitudine, percepând-o ca pe un teren ideal pentru ați valida nivelul de creativitate.

Colaborează!

Suntem ființe sociale și ne place să trăim în contexte ce favorizează comunicare. În acest fel devenim creativi, eficienți iar rezultatele noastre, prin impactul obiectiv creat, ne conduc la mulțumire și satisfacție.

Reflectează asupra ta!

Petrece un timp pentru a reflecta și a te conecta cu tine de câte ori ți se ivește această ocazie. Oferă-ți timp pentru a identifica nevoile personale și contextuale ce țin de călătoria ta prin viață, valori raportate la respect , valoare și devotament .

În acest fel pe lângă reducerea stresului și posibilitatea de ați identifica și gestiona momentele critice și cele oportune, având ca și caracteristici acceptarea și flexibilitatea vei avea capacitatea de a te bucura de dimensiunea propriei valori, de salturile făcute sau limitele depășite din viața ta.

Succes!

Descoperă-te!