Adevarul-despre-cariera-de-psihoterapeut

William Shakespeare- ”A fi sau a nu fi psihoterapeut, asta-i întrebarea”

(Pamflet)

Adevarul despre cariera de psihoterapeut

Adevarul despre cariera de psihoterapeut:

Nu poti sa te apuci de aceasta cariera daca nu stii ce etape urmeaza sa parcurgi, dar mai ales, nu poti sa nu cunosti emotiile si trairile ce iti vor modela maturitatea profesionala.

Da, este un traseu "dur" daca privim doar din punct de vedere financiar, si totusi, avem o rasplata sufleteasca enorma daca stam sa ne amintim de cazurile in care oameni fara nici o speranta au reusit sa isi schimbe propriul destin. Nu vorbim aici de cazurile de suicid care au dat o alta perspectiva acelor oameni.

Acum sa trecem la  informatii cu un caracter, pe cat posibil, statistic:

Cu o populatie de 19,541,042 locuitori Romania are peste 38.100 de psihologi cu drept de libera practica (R.U.P. Partea I - Psihologi cu drept de liberă practică). Dupa un calcul scurt am avea un psiholog la 512,8 potentiali beneficiari ai unor servicii psihologice.

Cu toate ca numarul studentiilor inscrisi la psihologie in programe de licenta este intre 900 - 1200 de studenti doar in Bucuresti pentru 2018-2019 (unele universitati nu afiseaza cifra de scolarizare (Cifra de școlarizare 2018 - 2019), nu toti aleg sa urmeze cariera unui psihoterapeut.

Etapele si costurile estimate:

 • Facultate 3 ani (0 euro – 3000 euro),
 • Masterat sau o formare ( intre 0 - 2500 euro – 3200 euro),
 • Carti de specialitate (intre 20 - 1500 euro/an)
 • Dezvoltare personala (80 lei/sedinta – 250 lei/sedinta dar nu mai putin de 150 ore a cate 3 module impartite in cate 10 sedinte. Pe scurt, un minim de 4500 lei echivalentul orelor cerute de COPSI),
 • Supervizarea 2 – 3 ani (100 lei/sedinta – 250 lei/sedinta)
 • Baterii de teste incepand de la 250 lei (ex. Testcentral, COGNITROM, RTS)
 • Taxe COPSI (dosar de acces in profesie 300 lei (o singura specializare - ai mai multe, platesti mai mult), dosar cabinet individual 300 lei, cotizatie 250 lei/an).
 • Cursuri -  obligatorii pentru obtinerea creditelor COPSI - de la 250 lei  in sus.
 • Formare continua (alte formari 2500 euro – 3200 euro, workshop-uri, cursuri, conferinte) pentru a putea sa oferi servicii de calitate celor care apeleaza la serviciile de psihoterapie.
 • Sesiuni GRATUITE - voluntariate, sedinte de psihoterapie GRATUITE
 • Publicitate: site personal, carti de vizita, pliante, psihoeducatie, reclame platite (de la promovari articole, bannere, colaborari etc) - un minim de 100 euro.
 • Chirie cabinet (250 -450 euro) sau o sa lucrezi in sistemul 20%-30% din costul terapiei ii platesti celui de la care inchiriezi cabinetul cu ora.

Dupa ce am facut toate astea ne apucam de treaba. Conform unui studiu din 2017:  "Situația serviciilor psihologice din România în 2017"  in medie un psiholog are 3,9 sedinte/zi. Deci, conform acestei statistici cu un cost de 100 lei sedinta un psihoterapeut bun poate sa ajunga la un venit de 8,580 lei pe luna. Normal, va scadea impozitul, taxele pentru spatiu, cheltuielile cu intretinerea si altele.

Oare cate sedinte va avea un psiholog debutant cand stim inca din facultate ca acesta va putea sa traiasca doar din psihologie, in medie, cam dupa 5 ani?

Cat adevar exista in aceasta durata?

Ramane de vazut pentru ca fiecare psihoterapeut va trece prin "sita" profesionalismului perceput de viitorii beneficiari de servicii psihologice. Atentie, acest profesionalism nu sta doar in specializarile avute (degeaba esti bun daca nu stie nimeni ca existi - si nu vorbim doar de modul cum te promovezi)

Acestea au fost datele ce tin de timpul necesar si partea financiara, ca interes general, pentru a putea sa ajungi psihoterapeut.

Dupa ce am urmarit toate punctele de mai sus ne vom orienta spre capacitatea de a contine problemele cu care vin clientii in cabinet, naturaletea si harul cu care este inzestrat psihoterapeutul. De aceea este recomandata intervizarea, atat pentru cei care depasesc statutul de psihoterapeut in supervizare cat si pentru cei care au terminat aceasta etapa.  In concluzie, fara daruire si profesionalism nu se poate ajunge la inima celor care vor apela la serviciile tale. Nu vorbim aici de reglementarile obligatorii ale profesiei -  codul deontologic al profesiei de psiholog cu drept de libera practica, ne aplecam spre "structura" celui care accede catre o astfel de profesie. Tehnicile terapeutice, oricat de bine sunt aplicate, nu au efect daca nu exista "daruirea" propriului suflet in fiecare sedinta de psihoterapie. Asa cum, trebuie sa recunoastem: Nu toti psihologii au "har" pentru a alina sufletul celor care apeleaza la servicii psihologice. Gandeste-te la anii de scoala, toti erau buni la matematica? Sau mai simplu, daca tu te duci sa te operezi il alegi pe primul doctor pe care il vezi cand intrii in spital?

William Shakespeare- ”A fi sau a nu fi psihoterapeut, asta-i întrebarea”

(Pamflet)

Un psihoterapeut bun

(pe grupuri, forumuri, din gura in gura), asa cauta cei care apeleaza la psihoterapie, are nevoie de:

 • seriozitate si daruire fata de oameni
 • timp,
 • pregatire continua,
 • experiente cat mai multe,
 • rabdare,
 • blandete,

Lista este una minimala si nu am vrut sa o prezint pe cea din carti pentru ca aici vorbim de realitatea pe care o traieste omul in fiecare zi, dincolo de normele si etichetele sociale. Din practica vei intelege care sunt nevoile celor care apeleaza la serviciile tale si vei observa cum experientele de viata a celor care intra in cabinet iti vor da traseele corespunzatoare pentru a putea sa ii ajuti cat mai mult.

Daca esti un simplu cititor, nu esti student la psihologie sau practicant al unei forme terapeutice, sper ca acest articol sa te ajute sa iti alegi mai bine viitorul psihoterapeut.

Adevarul despre cariera de psihoterapeut