Dezvoltarea personala intre mit si realitate

Dezvoltarea personala intre mit si realitate

Este greu sa dai o singura directie notiunii de dezvoltare personala, poate si pentru ca dezvoltarea personala este strans conectata cu valentele personale și experienta de viata a fiecarui individ in parte.
De aceea, in momentul de fata, exista pe piata romaneasca diverse manifestari care promoveaza dezvoltarea personala si fiecare “entitate”, juridica sau nu, isi promoveaza proprile programe de “dezvoltare personala”. Uneori se promoveaza simple abilitati si alteori “vise frumoase” care sunt atragatoare.

Bineinteles ca exista si modulele de dezvoltare personala cerute de organismele de formare sau chiar de Colegiul Psihologilor (COPSI), necesare in procesul de acreditare ca psihoterapeut, in prima instanta – sub supervizare.
Daca Colegiul Psihologilor (COPSI), solicita in procesul de formare un numar minim de ore de dezvoltare personala, in functie de curentul terapeutic urmat, nu se poate afirma ca aceste ore sunt un etalon perfect pentru a face o dezvoltare personala eficienta.
Totusi, este absurd sa nu existe o reglementare, pentru cei care doresc sa devina psihoterapeuti, in care sa se mentioneze un numar minim de ore de dezvoltare personala. Cei care stiu despre transfer si contratransfer vor intelege mai bine acest lucru.

Si totusi, parcurgerea unor ore de dezvoltare personala ce beneficii ar putea sa aduca?

Ar fi usor sa insiram o lista cu posibile beneficii si chiar mult mai usor sa gasim alte persoane care sa conteste aceasta lista. Dar pentru a putea raspunde la aceasta intrebare vom prezenta cateva repere simple:

  • Constientizarea unor comportamente personale facute in mod automat si manifestate sub forma: “Asa sunt eu de cand ma stiu”
  • Stingerea/ameliorarea unor “conflicte” interioare. Impacarea cu anumite comportamente din trecut.
  • Dezvoltarea unor abilitati (empatia, vorbitul in public, abilitatea de a cere si de a refuza, etc)
  • Demontarea situatiilor de genul “Doar mie mi se intampla”

Daca am da mai multe repere, ar insemna sa va rapim bucuria de a descoperii singuri care este realitatea unei dezvoltari personale.

Dezvoltare personala de grup sau dezvoltare personala individuala?
Hai sa le luam pe fiecare in parte:
”De grup” – exista module (de regula 50 de ore) sau module compacte (exemplu pentru cognitiv comportamental – 150 ore). , unde fiecare formator are libertatea de a isi impune propriul stil de lucru.
Cum este mai bine?

Greu de spus, pentru ca grupurile de dezvoltare personala, pe termen lung, pot sa il ajute pe fiecare participant sa intre in profunzimea propriei personalitati.
Cele scurte, module mici, pot sa ii ajute pe cei care se simt in inconfort si au nevoie de siguranta pentru a putea sa se deschida. Acestia, daca nu deschid o sectiune din viata personala atunci cand se discuta despre un anumit subiect, sigur nu o vor face mai tarziu, chiar daca modulul de dezvoltare personala are un numar de 200 sau 300 ore de dezvoltare. Si atunci, este recomandat sa se faca module separate pentru a observa moduri de lucru diferite (meseria se fura nu se invata).
Daca vorbim despre dezvoltarea personala individuala vom lua in calcul nevoia individului de a aborda problemele personale intr-un mediu cat mai sigur. Avem aici personae care nu au fost invatate sa se deschida in fata altor persoane. Bineinteles ca si aici se poate folosi conceptual “meseria se fura nu se invata”.
Pe langa dezvoltarile clasice, exista si dezvoltari spiritual, comportamentale, energetice si lista ramane deschisa.
Fiecare om isi va alege ceea ce i se potriveste in functiie nevoile actuale. Totusi pentru a fi sigur ca poti sa fi impartial, este recomandat sa parcurgi mai multe programe de dezvoltare personala.
Daca nu poti sa faci asta (resurse insuficiente, bani sau timp), asigurate ca iti vei alege ceea ce ti se potriveste in momentul de fata. Este frumos sa te dezvolti personal, dar sa nu uitam ca avem de platit si facturi, mai suntem si oameni si avem responsabilitati (familie, de munca, etc).
Oamenii sunt definiti de experientele personale pe care le contin si manifesta comportamente ce se regasesc in strategia personala de rezolvare de probleme in raport direct cu nevoile societatii de azi.

Intre moralitate si necesitate.

Necesitatea este data de nevoile reale ale celui care vine sa se cunoasca pe sine. Daca mai adaugam si orele de dezvoltare personala, obigatorii,  solicitate in procesele de formare pentru viitorii psihoterapeuti vom obtine rezultate care se axeaza strict pe un numar de ore.

Si atunci, unde apare moralitatea?

Uneori se duce catre cel care urmeaza un program de dezvoltare personala, care alege sa lucreze sincer in orele de dezvoltare personala. Sau, acolo unde este cazul, se poate opta pentru extinderea numarului de ore de dezvoltare personala.

Alteori mergem catre formatorii care “induc” obligativitatea parcurgerii programelor de dezvoltare personala la acelasi furnizor de dezvoltare.

De aceea, un formator sincer va recomanda cocktail-ul terapeutic. Acesta se va axa pe beneficiile clientului si nu pe transformarea acestuia intr-o “pusculita de bani”.
De retinut: “Dezvoltarea personala nu trebuie sa depinda de obtinerea unei harti (adeverinta/diploma cu numarul de orele de dezvoltare personala), si nici nu trebuie facuta doar de cei care vor sa devina psihoterapeuti”
Alege un program de dezvoltare personala care corespunde nevoilor tale.