Psiholog Dumitru Popescu

GHIDUL BENEFICIARULUI DE SERVICII DE PSIHOTERAPIE – PSIHOLOG DUMITRU POPESCU

„Psihologul nu-ți spune ce să faci cu problemele tele, prietenii și familia fac asta deja.
El poate să te ajute să găsești, singur, rezolvări la care nici nu te-ai gândit.
Fii responsabil și dă-ți o șansă ca să te înțelegi mai bine!” – Psiholog Dumitru Popescu

Când este cazul să apelez la psihoterapie?

La psihoterapie apelează persoanele care au un moment de maximă tensiune în viața personală și au nevoie să depășescă situația nou apărută.

De unde știu dacă psihoterapeutul desfășoară o activitate legală și ce importanță are asta pentru mine?

Dacă vorbim de cabinetele individuale, cabinetele asociate sau societăți civile profesionale, toate au:
a) Un cod de înregistrare 10B10… (cod unic ca să fie ușor de identificat)
b) Specialități de competență: Psihologie clinică, Psihoterapie cognitiv-comportamentală (ce pot să ofere pentru cei care apelează la serviciile lor)
c) Cod parafă pentru fiecare specialist 212.. (identificarea exactă a specialistului cu care se lucrează)
d) C.I.F. (Cod de înregistrare fiscală)
Dacă acestea există, atunci știi că ai acces la un serviciu de calitate reglementat atât de Colegiul Psihologilor din România cât și de organele de reglementare ale statului.

De ce este așa de importan ca psihoterapeutul meu să fie acreditat de Colegiul Psihologilor din România?

Pentru că psihoterapeutul are de parcurs anumite etape obligatorii înainte de a profesa (facultate, masterat, dezvoltare personală, supervizare) cât și după ce obține dreptul legal de a își desfășura activitatea (participarea la seminarii sau workshop-uri, conferințe, congrese sau alte manifestări științifice în domeniul psihologiei și psihoterapiei).

De ce este importantă semnarea unui contract?

Pentru că îți asigură confidențialitatea, dovedește că psihoterapeutul este acreditat de o autoritate bine reglementată și îți oferă șansa accesului la un serviciu de calitate.
Fără un contract, nici una dintre părți nu este obligată să păstreze confidențialitatea celor discutate în cadrul ședințelor de psihoterapie.

Cum găsesc un Psiholog BUN?

Pentru a găsi un psihoterapeut „BUN” se merge pe varianta clasică, recomandările, și mai ales pe imposibilitatea de a fi programat în primele zile de la efectuarea rezervării unei ședințe de psihoterapie.
Totuși, mai există beneficiari care nu pot ajunge și atunci aceștia intră sub incidența dată de regula celor 24 ore iar locul lor rămâne liber.

Cum pot să evaluez singur un psihoterapeut?

Afișează minimul de prezență în online și ofline:
• Site personal cu date de identificare (logo, locație, specialități de competență, telefon, cod de înregistrare, parafă, etc)
• Afișarea de reclamă plătită,
• Prezență în social media (nu doar citate copiate de pe net)
• Prezență pe mai multe canale de specialitate (reviste, apariții TV, colaborări radio, canal personal de Youtube, etc.),
• Parteneriate în diverse proiecte,
• Primul contact cu locația unde va avea loc terapia
• Cum este îmbrăcat, cum vorbește și ce cuvinte sunt folosite.
• Ce spun alții despre psihoterapeut,
• Este ușor de găsit.
Acesta este o evaluare rapidă pentru că diversitatea criterilor de cunoaștere a psihoterapeutului tău este mult mai vastă.


Cât costă o ședință de psihoterapie?

Costul unei ședințe de psihoterapie este de minim 80 RON (psihoterapeuți debutanți) și se poate ajunge la prețuri destul de piperate.
Aceste prețuri țin cont de experiența, calificările, pregătirea, locația și cât de căutat este psihoterapeutul.

La ce să mă aștept când ajung la psiholog?

La un profesionist care pe lângă faptul că te poate conține (indiferent de istoricul personal sau de situația adusă în cabinet) poate să îți propună un plan terapeutic care să fie personalizat pe nevoile tale.
Se culeg date despre situația adusă în terapie, se stabilește un obiectiv și un plan terapeutic. În cazurile în care psihoterapeutul are experiență acesta poate să dea și o estimare asupra numărului de ședințe.

Cât timp durează psihoterapia?

Depinde de patologie sau de situația adusă pentru a se lucra în spațiul securizant al psihoterapiei.
Aici vorbim de complexitatea problemei cu care vii, de cât de sincer ești, de încrederea pe care o acorzi terapiei, de dorința de a ajunge la un obiectiv real, de resursele cadrului social în care te regăsești și multe altele.

Ce se întâmplă în ultima ședință?

În această ședință este timpul pentru analiza întregului parcursul terapeutic (ce transformări au fost, kitul de tehnici cu care pleci , grila de evaluare …) cât și prelucrarea recăderilor.

Există recăderi?

DA, uneori acestea apar pentru că situațiile de viață, nou apărute, nu aveau cum să fie prelucrate în terapie.

Dacă fac psihoterapie mai este nevoie să iau pastile?

Din practică s-a demonstrat că tratamentul însoțit de psihoterapie poate da rezultate excelente. De aceea, tratamentul are rolul de a tempera, inhiba episoadele expansive iar psihoterapia de a genera noi trasee neuronale pentru a putea să depășești situația tensionată.

Doar cei care iau tratament apelează la psihoterapie?

Când se ajunge la tratament avem un dezechilibru psihodinamic, de aceea este recomandată psihoterapia preventivă. Nu toți cei care apelează la psihoterapie au nevoie de un tratament.
În plus, există comportamente din viața curentă care nu ne influențează în mod vizibil activitățile zilnice dar odată lucrate pot să schimbe radical calitatea vieții. Vorbim aici de celebra frază: „Sunt așa de când mă știu.”
Și atunci, nu ai vrea să vezi cum de ai „fixat” această convingere?

Când pot să renunț la psihoterapie?

În orice moment. Recomandat este să se întrerupă terapia doar după ce acesta și-a atins obiectivele propuse.

Este OK să plâng în psihoterapie?

Descărcările emoționale însoțite de lacrimi ajută la detensionarea corporală și emoțională ceea ce duce la obținerea unor rezultate mai bune pentru cel care apelează la psihoterapie.

Cât de sincer pot să fiu în ședințele de psihoterapie?

Depinde cât de mult îți dorești să obții ceea ce îți propui de la ședințele de psihoterapie.
La început psihoterapeutul tău va lucra cu ceea ce îi oferi, după care dacă are și noțiuni de clinică, va adapta planul terapeutic la nevoile reale și va face o propunere deschisă pentru această direcție.
Tu ești singurul care hotărăște cum își folosește propriile resurse.

De ce este așa de strictă respectarea orelor programate pentru ședințele de psihoterapie?

Pentru că procesul de „vindecare” începe înainte de a ajunge în cabinet. De aceea, fiecare aspect care privește ședința de terapie este foarte important.
În plus, cele 50 de minute ți-au fost alocate doar ție.

Cum adică, doar mie?

În afară de prima ședință, unde se stâng datele pentru a stabili ce obiectiv/ obiective se lucrează și fixarea unui plan terapeutic, se face o retrospectivă a ședințelor anterioare, se consultă literatura de specialitate, se caută similarități cu cazuri anterioare, se apelează la intervizare sau supervizare pentru psihoterapeuții aflați în supervizare.
Pe scurt, fiecare ședință se pregătește cu mult înainte ca tu să ajungi în spațiul securizant dat de terapie.

Ce pot să spun în terapie, până unde pot să merg?

Tot ce ai pe suflet, chiar și cele mai negre și întunecate secrete. Rolul meu, în cabinet este să „conțin„ toate situațiile pe care le aduci cu tine. Acest lucru este posibil pentru că autoritatea, Colegiul Psihologilor din Romania, care reglementează profesia de psiholog a definit (juridic) foarte bine cine poate să profeseze și ce obligații are față de cei care apelează la serviciile de psihoterapie.

Ce se întâmplă după prima ședință de psihoterapie?

Se pune în practică ceea ce s-a stabilit în prima ședință și se verifică dacă obiectivul propus rămâne sau se modifică astfel încât planul terapeutic să dea rezultatele așteptate.

Psihoterapeutul poate să renunțe la client?

Da, existând două situații pentru aceste cazuri:
• Clientul nu lucrează și nu dă importanță propriei terapii,
• Psihoterapeutul simte că îi poate recomanda un alt specialist care poate să îl ajute mai mult pe client.

Dacă am programat o ședință și nu particip o mai plătesc?

Cei care fac o programare, dar din motive diverse nu participă la ședința de psihoterapie, pe care ei înșiși au stabilit-o, vor plăti integral ședința de terapie.

Regula celor 24 ore este valabilă și pentru psihoterapeut?

Terapia este bazată pe colaborare și încredere și atunci o să avem același raționament și pentru terapeutul tău. Dacă EU anulez o ședință în mai puțin de 24 de ore, îți voi da cadou următoarea ședință, adică aceasta va fi GRATUITĂ.

De ce este important ca psihoterapeutul tău să aibă noțiuni de psihologie clinică?

Pentru că fară aceasta vei avea parte de un plan terapeutic care poate să nu îți “rezolve problema” pe care o ai în acest moment și vei schimba psihoterapeuții fără să îți dai seama de ce faci asta.

Trebuie să dau teste?

Doar dacă vrei un plan terapeutic care să țină cont de personalitatea ta și care poate să reducă timpul petrecut în terapie.

Dacă aflu că sunt „nebun/nebună”?

Testele de cabinet măsoară starea de moment a celui care completează testul și de cele mai multe ori ajută la găsirea unui plan terapeutic care să reflecte nevoile reale ale celui care vine în terapie.
În plus, dacă știi ce ai poți să lucrezi latura care te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice astfel încât să remediezi sau să ameliorezi un comportament care nu te ajută.
A refuza să privim adevărul în față nu face să dispară provocările din viața noastră.

Psihoterapie online sau ofline?

Recomandarea mea personală este că în spațiul securizant al terapiei dat de expunerea față în față aduce rezultate foarte bune. Dar, în situațiile în care acestă întâlnire nu este posibilă se poate apela și la psihoterapia online.

GHIDUL BENEFICIARULUI DE SERVICII DE PSIHOTERAPIE – PSIHOLOG DUMITRU POPESCU

Atentie!!!
Psihoterapia creează dependență de un stil de viață sănătos.