Intre Realitate si “Fuga dupa Diplome”

Intre Realitate si “Fuga dupa Diplome”

Dupa cum deja stii, daca ar fi sa simplificam: “Realitatea sociala este data de valorile si limitarile unei natiuni.”

De aceea, poate ca starea societatii de acum, este perfect oglindita in ceea ce avem pentru noi cat si pentru generatiile ce o sa vina.

Si atunci, cand vorbim despre plasarea intre realitate si Fuga dupa Diplomeam putea sa spunem ca avem o nevoie artificiala care a fost lasata mostenire de nevoile din trecut?

Am putea sa spune acest lucru, daca luam in calcul cerintele recrutorilor actuali: “Numarul anilor de studii, dupa ce se termina invatamantul obligatoriu, trebuie sa se apropie cat mai mult de numarul anilor de experienta in domeniul pe care il doreste cel care se prezinta la angajare”

 

Pe scurt, fara experienta, diplomele aproape ca nu au nici o valoare.

 

Luam in calcul faptul ca unele diplome sunt obtinute doar cu titlu simbolic (de participare) sau altele care se fac in doua – trei zile (unele cu nerespectarea normelor de acreditare ANC desi acest lucru este obligatoriu).

Nu stim daca dorinta de a detine o diploma, cu orice pret, se leaga strict de nevoia de validare a propriei imagini sau sunt si alte implicatii care se pot avea in vedere.

Totusi, daca nu se uita scopul principal, pentru care se fac acele cursuri, atunci putem spune ca “Fuga dupa Diplome”  poate fi justificata. Normal, doar pentru cel care ia acele diploma si cam atat.

De aceea persoanele care isi definesc un obiectiv aplicabil in realitatea nevoilor actuale de piata, unii ii vor zice SMART, vor avea in vedere atingerea pasilor principali in sustinerea acestuia.

Si atunci, pentru ce mai sunt bune diplomele?

Unii ar spune ca sunt bune pentru a putea sa facem diferenta intre cei care doar cred ca au anumite abilitati si cei care le au cu adevarat.

Altii ar putea spune ca in zilele noastre oricine poate sa aiba o diploma ( de liceu, de facultate, de diverse specializari) si nu se mai poate face diferenta intre profesionisti si cei care simuleaza competenta.

“Oare asa sa fie?”

Normal ca exista si oameni care nu au nici o diploma si castiga foarte bine din ceea ce fac desi au abilitati care le depasesc cu mult pe cele ale sefilor care ii conduc pe ei.

Si atunci, care este cea mai buna solutie?

Am putea sa dam noi un raspuns, dar asta ar insemna sa rapim dreptul fiecaruia de a-si gasi propria justificare pentru alegerile facute.

Mergand peste aceste concepte regasim oameni care aleg sa isi respecte viitorii clienti si care se concentreaza pe valoarea reala pe care o pot aduce in viata acestora.

Cei care sunt cu adevarat inzestrati isi aleg, in marea majoritate a cazurilor, programe de studii (cursuri, facultati, formari, dezvoltari, etc) care respecta anumite standarde de performanta.

Acest lucru este intalnit  doar la persoanele care se respecta pe ei insisi si mai ales ii respecta pe viitorii clienti. Chiar daca fac asta  nu inseamna ca acestia au succesul asigurat.

O intrebare de prost gust ar fi: “Tu cum te respecti pe tine si pe viitorii clienti?”

De aceea nici nu o sa adresam aceasta intrebare pentru ca fiecare om are prioritatiile lui si stie ce vrea de la el si de la altii.

Cu totii stim unde ne aflam cand vorbim despre: Intre Realitate si “Fuga dupa Diplome”.

Facultati, formari, cursuri acreditate, diploma de participare, workshopuri si multe altele creeaza un personal branding care are nevoie de piloni de sustinere.

Traim in era vitezei si notiunea – intre realitate si Fuga dupa Diplome” – a devenit un concept care se pierde in nevoile societatii de azi.

Poate ca acest lucru este dat restructurarea nevoilor sociale, de incapacitatea statelor de a oferii locuri de munca, de nevoia oamenilor de a incerca antreprenoriatul sau chiar de a incerca sa fie freelancer.

Piata are nevoie de oameni care au abilitati reale in ceea ce vor sa faca, si uneori, aceste abilitati trebuie demonstrate prin proiecte finalizate care pot valida competenta.

De aceea, persoanele care vor sa fie independente isi vor alege profesii liberale, vor opta pentru adaugare de valoare si creerea de oportunitati pentru viitorii clienti.

Este infantil sa privim expertiza dobandita strict din prisma abilitatiilor  pe care le dobandim noi si atat.  Daca nu luam in calcul beneficiile reale pe care le vor dobandii viitorii clienti ne vom “fura” singuri propriul viitor.

Si atunci, noi unde ne plasam daca vorbim despre – Intre Realitate si “Fuga dupa Diplome”

Mica poveste:

Exista, in vremurile stravechi, un samurai care se antrena in arta manuirii sabiei.

Maiestrul lui era foarte mandru de elevul care isi dadea toata silinta pentru a invata tot ce ii este predat.

Intr-o zi, elevul se apropie de maiestru lui si ii zise:

 

  • Maiestre cand o sa ajung sa manuiesc sabia la fel ca tine?
  • In 20 de ani vei putea sa faci asta. – spuse maiestrul
  • Maiestre, daca in loc de trei ore pe zi, ma antrenez sase ore pe zi, o sa pot  sa ajung la nivelul tau in 10 ani?
  • Eeeeeee, atunci vei ajunge la nivelul meu in 25 ani. – spuse maiestrul
  • Dar maiestre, daca in loc de sase ore pe zi, ma antrenez 9 ore pe zi, o sa pot  sa ajung la nivelul tau in 5 ani?
  • Dragul meu elev, daca faci asta, vei ajunge la nivelul meu in 30 de ani. – spuse maiestrul
  • Dar maiestre, nu inteleg, in loc sa scada anii ei tot cresc!?
  • Offff, ca sa intelegi, daca sadesti un pom si il uzi acesta va creste asa cum ii este dat sa creasca. Daca il uzi prea mult, s-ar putea sa ii putrezeasca radacinile. Acestea se pot reface in perioada in care nu il mai uzi in exces, dar daca il vei uda iar si iar, ii vei intarzia cresterea. TU ALEGI ce vrei de la pomul tau, dar asta nu inseamna ca el iti va putea oferii.

Fiecare lucru, pom, isi are propriul ritm de crestere.