Tehnici si microtehnici utilizate in psihoterapie - Practica Psihologica

Tehnici si microtehnici utilizate in psihoterapie – Practica Psihologica

Psihoterapeutul este obligat sa faca tot ce poate pentru a ii oferi suport clientului sau, normal cu respectarea codului deontologic al psihologului cu drept de libera practica.

Prin ajutarea propriilor clienti, psihoterapeutii au responsabilitatea de a isi cunoaste propriile limite si de a indruma clientul, atunci cand este nevoie si catre alti specialisti din domeniul sanatatii fizice sau de alta natura.

Totusi, cum ii sugerezi clientului sa faca ceea ce tu stii ca ii este necesar pentru ca el sa depaseasca situatia de blocaj in care se afla?
Cum faci asta fara sa il jignesti?

O solutie ar putea sa fie data prin folosirea de: Tehnici si microtehnici utilizate in psihoterapie – Practica Psihologica
Abordarile terapeutica au propriile tehnici si acestea sunt folosite in functie de profilul celor care intra in cabinet. Prin urmare, cei care ajung in terapie se vor orienta catre curentul terapeutic pe care il vor considera adecvat personalitatii lor.
Pornind de la principul ca fiecare abordare terapeutica are propria evolutie si propriile strategii si tehnici, cei care isi propun sa apeleze la terapie, vor fi pusi in situatia de a identifica si a se orienta catre curentul terapeutic pe care il considera adecvat personalitatii lor.
Clientul decide daca doreste o terapie de profunzime si de durata (uneori se poate ajunge si la ani de zile) sau va cauta sa isi rezolve propriile probleme intr-o terapie dinamica (de scurta durata) in 20 – 25 de intalniri. Clientul alege ceea ce i se potriveste si asa este bine sa fie.

Dar stie el la inceput drumul?

„Piata terapeutica romaneasca” este constituta dintr-o oferta generoasa atat din punct de vedere al dimensinii cat si al calitatii, diferentierea insa o face serviciul oferit clientului care „cerne” profesionistii de cei care incearca sa isi faca un nume pe socoteala si dezamagirea clientiilor.
In urma acestor constientizari ii vom intampinama pe care vin in terapie cu onestitate, profesionalism, cu sigurata ca vom depune toate eforturile pentru furnizarea unui serviciu de calitate si uneori daca este cazul, ii vom asigura o orientare pentru un traseu adecvat dorintelor pe care acestia le au.
Tind cont de cele de mai sus, viitorii terapeuti vor alege sa isi dezvolte abilitatiile necesare pentru a putea aplica cunoasterea si experienta profesionala pe care o vor oferii.
Atentie, nu vorbim aici de specializarile pe care le are un psihoterapeut, nu mentionam formarile, masteratele, supervizarile, scolile de vara, workshop-urile, perfectionarile, cursurile, dezvoltarile personale sau curentele terapeutice abordate. Vorbim aici despre tehnicile pe care le foloseste un psihoterapeut in cabinet si care se contituie in ”geanta sa”de interventie rapida”. Ne-am oprit pentru incepu la:

 • a). interpretarile,
 • b). asociatiile libere,
 • c). analiza viselor,
 • d). analiza rezistentelor si a transferului,
 • e). ascultarea activa,
 • f). reflectia,
 • g). clarificarea si sprijinirea clientului sa traiasca experienta imediata,
 • h). desensibilizarea sistematica,
 • i). relaxarea,
 • j). întărirea,
 • k). modelarea,
 • l). restructurarea cognitivă,
 • m). trasare de sarcini,
 • n). reetichetare,
 • o). interventie paradoxala,
 • p). elaborarea hartii (diagramei) familiei,
 • q). stabilirea unor limite,
 • r). autoexplorarea

Aceste tehnici sunt folosite in functie de formarea terapeutica pe care o are fiecare specialist in parte, de experienta sa si mai ales de abilitatile pe care si le-a dezvoltat in timp.
Pe langa acestea mai enumeram si cateva tehnici adaptative care se pot utiliza in psihoterapie:
 Normalizare – oamenii au nevoie identificarea normalitatii si de aceea acesta microtehnica il va ajuta pe client sa depaseasca rezistenta terapeutica, ca sa il putem ajuta, cat si obtinerea unui confort personal.
Cuvinte folosite: adesea, uneori …
 Validarea – se face prin adresare directa (atentie – nu vorbim aici de influentarea decizilor clientiilor, avem in vedere o ascultare activa) si adresarea facuta prin folosirea unui limbaj nonverbal.
 Incurajarile minimale – se folosesc pentru a deschide dialogurile si a ii da clientului posibilitatea de a discuta despre subiecte pe care nu le-ar aborda in mod normal,
 Parafrazarea – o microtehnica care il ajuta pe psihoterapeut si pe client sa intareasca relatia terapeutica. Se repeta sectiuni din frazele clientului, doar in cazurile in care clientul spune ceva esential,
 Valorizarea – se foloseste pentru a stimula actiunile clientului,
 Sincronizarea – este folosita pentru intarirea relatiei terapeutice. Aici intra pozitia corpului, ritmul, respiratia
 Elicitation – arta de a pune intrebarile cele mai bune,
 Ghidarea – doar cu acordul clientului si fara a se activa transferul sau chiar contratransferu
Toate aceste tehnici si microtehnici sunt utile pentru a formula mesajul terapeutic pe care il foloseste un psihoterapeut pentru a intarii relatia terapeutica, dar mai ales pentru a ii aduce beneficii reale celui care vine in terapie.
Tot in cadrul modulelor de practica se va face o trecere si prin subiectul tehnicilor de aliniere.
Clientul cand intra in cabinet are nevoie de un nou mod de adaptare la activitatiile pe care le face in prezent si care acum nu mai aduc aceleasi rezultate ca in trecut. El nu intra in cabinet pentru ca vrea, chiar daca la nivel declarativ, asa pare sa fie. El intra in cabinet pentru ca o anumita latura din viata personala sau profesionala (uneori chiar toata viata lui) este data peste cap.
Am putea sa prezentam „in forma scrisa” mult mai multe tehnici si microtehnici care se utilizeaza in cabinet, dar fara exercitiu de sala acestea devin doar drept o memorarea mecanica a unor strategii care nu beneficiaza si de o „fixare” emotionala.
Tehnici si microtehnici utilizate in psihoterapie – Practica Psihologica sunt destinate studentiilor la psihologie care isi doresc mai multe elemente practice decat cele de teorie.

Daca esti student la Facultatea de Psihologie poti alege un program de practica prin rezervarea unui loc la unul din programele oferite de noi.

Alege doar ceea ce ti se potriveste!